
Kijk voor informatie over openingstijden en Brielse Geus vlaggen op de homepage.
Over ons:
Ook de derde locatie van 'De STEEG' ligt nog altijd midden in de vesting; aan de van oudsher belangrijkste winkelstraat van Den Briel, de Nobelstraat. De Nobelstraat is overigens niet vernoemd naar de Zweed Alfred Nobel, maar naar de rijke en belangrijke mensen (de 'nobelen'), die toen de straat nog nieuw was massaal naar de Nobelstraat verhuisden. Door de aanwezigheid van al dat geld en status, werd de Nobelstraat al snel bevolkt door handelaren, die op de begane grond van hun woning een winkel begonnen.
'De STEEG' ligt in het gedeelte van de Nobelstraat, dat vroeger ook Zuideinde heette (en door sommige inwoners nog altijd zo wordt genoemd). De vorige locatie is vaag zichtbaar op onderstaande ansichtkaart. Ergens hangt aan de rechtergevelwand een uithangbord aan een pand met een klokgevel. 'De STEEG' was tot medio juni 2016 gevestigd in het pand 'achter' (eigenlijk links van) het pand met het uithangbord.

Het uithangbord behoort toe aan een 'autogarage', zoals we kunnen zien op de foto die voor het huidige restaurant De Hooghcamer is genomen van hetzelfde stuk Nobelstraat (Zuideinde). De ramen in het pand voor de autogarage zijn de etalages van van de vorige locatie van De STEEG. De mannen rechtsvoor staan op de hoek van Nobelstraat en Zuidspuistraat (destijds: Zuidspuislop).
Het nieuwe (dubbele) winkelpand van De STEEG is op beide foto's zichtbaar. Het linkerdeel van de winkel bevindt zich op onderstaande foto in het pand met de opvallend witte bovengevel aan de linkerzijde van de straat.

The Brill in de Britse pers
In 1793 kwam The Brill (Den Briel) er zeer gunstig vanaf in een reisbeschrijving in The Gentleman's magazine. "The Principal Street" (belangrijkste straat - mogelijk een combinatie van de huidige Nobelstraat en de Voorstraat) is "extremely neat and pretty" (extreem netjes en mooi). En de Catharijnekerk wordt als een "magnificent edifice" (schitterend gebouw) omschreven, zoals u in onderstaand fragment kunt lezen.

Het Gentleman's Magazine was (tot het in 1914, waarschijnlijk als gevolg van WOI, werd opgeheven) een zeer vooraanstaand maandblad, dat in 1731 is gesticht en als eerste tijdschrift ter wereld de naam Magazine kreeg. Het eiland Voorne komt er in Gentleman's Magazine overigens heel wat bekaaider vanaf. De wegen zijn slecht. Het landschap armelijk. De voor de wagen gespannen paarden zijn zielig en de koetsier is ook al geen beste. Gelukkig telt het eiland veel vruchtbare plekken. En Voorne produceert veel meekrap (KLIK HIER).
Anno 2016 is de Engelstalige versie van Wikivoyage (een als gratis app op elke mobiele telefoon te zetten gratis reisgids van Wikipedia voor de hele wereld) bijzonder te spreken over het winkelklimaat in de Brielse winkelstraten, en dan met name in de Nobelstraat. Eén (een paar jaar geleden naar nummer 44 verhuisde en daardoor 3 keer zo groot geworden) winkel wordt daarbij met name genoemd. De betreffende winkelier heeft overigens geen idee wie verantwoordelijk is voor de complimenteuze. Wel heeft hij zijn openingstijden gelijkgeschakeld: maandag t/m zaterdag van 11 tot 17 uur en op koopzondag van 12 tot 17 uur.

Tekst: "With over 100 shops within the old fortifications alone, Brielle definitely allows for a small shopping spree. In fact, it's one of the main shopping destinations in the area for local and tourist alike. Many of the main Dutch chain stores are present, as well as some small speciality shops. The setting in the charming, historic town makes for a fun experience. The main shopping area is the Nobelstraat and surrounding streets.
- De Steeg, Nobelstraat 50 (let op: nu 44, red). This shop sells antiques and bric-à-brac. It's surely one of the most charming little stores, if you're interested in their kind of ware. Opening hours are not set in stone, and usually it's only open in the afternoons. In off-season the hours are more limited. Your best bet is to just walk by and see, or check the website." [(cc) Creative Commons/WikiMedia]
'De STEEG' in de Nederlandstalige pers
In 1793 bestond 'De STEEG' bestond nog niet. Dat heeft de winkel niet verhinderd om enkele jaren geleden door de redactie van het blad Flair tot de leukste winkels van de Hollandse kust te worden gerekend. En in december 2013 in een artikel van het Algemeen Dagblad het enthousiaste predikaat 'Jippie' te scoren.
De eerste winkel van 'De STEEG'
'De STEEG' is overigens niet in de extreem nette en mooie Nobelstraat begonnen, maar aan de Turfkade. In een piepklein pakhuisje van 1.20 tot 1.40 breed, + 7,5 m2 lang, dat ligt aan het eind van de restanten van een middeleeuws steegje, dat ooit naar een tussen Turfkade en Nobelstraat verscholen mennonietenkerkje voerde. (Klik voor aanvullende informatie over de geschiedenis van Den Briel rechtsboven, op de knop 'historisch overzicht'.)



Deze foto's tonen de oorspronkelijke locatie van 'De STEEG'.
In december 2007, zag 'De STEEG' zich genoodzaakt om vanwege de in het Sinterklaas- en Kerstseizoen geplande restauratie en herinrichting van de Turfkade voor 6 weken te verkassen naar de voormalige chocolaterie 'Leonidas' in de Nobelstraat. En daar heeft de winkel tot juli 2016 met veel plezier gezeten. Tijdelijk, dat wel.

'De STEEG' en de catalogus van een heel andere Leonidas
Meer dan een eeuw geleden, in 2013, verscheen de 'Leonidas Prijscourant' van de firma Karel Lens & Zonen uit Tegelen; een bedrijf dat zichzelf omschreef als "Het Eerste, Grootste en Concurreerendste Huis der Geheele Rijwiel-Industrie". De catalogus werd zowel door winkeliers als particulieren gebruikt om "zonder tusschenhandelaars" prima goederen tegen lage prijzen te bestellen. De bestellingen werden over de hele wereld verzonden. Leonidas las en beantwoordde de correspondentie in het Hollandsch, Duitsch, Fransch, Engelsch, Spaansch, Maleisch, Deensch, Zweedsch, Russisch en Poolsch.
Dat het verzendhuis Leonidas zich niet alleen tot de rijwielhandel beperkte kunt u op het onderstaande plaatje zien, waarop 4 van de meer dan 2000, in de catalogus aangeprezen producten staan, waar. meer dan 100 jaar na dato, geregeld vraag naar is bij 'Antiek & Curiosa De STEEG'.
De petroleumstellen zijn populair bij mensen die er draadjesvlees op maken. Tegenwoordig gebruiken ze daarbij meestal geen petroleum, maar (ongeparfumeerde) lampenolie.
